„12 теста по руски език“ – новото начало

      Коментарите са изключени за „12 теста по руски език“ – новото начало

„12 теста по руски език“ е само началото, защото Рада Чобанова и Енчо Тилев предлагат тестови комплекс с комуникативни задачи. Сега можем да ползваме „12 теста по руски език за нива А1 – А2“, утре вече ще държим в ръце втория сборник – за ниво В1 – и докато се учим и надграждаме, ще стигнем и до В2, което с нетърпение очакваме. А после остава съвсем малко до С1 и по-нагоре, защото смятам, че авторите няма да се удовлетворят, докато не покорят върховете, тъй като не само го умеят и могат, но го правят максимално професионално, с хъс и вкус за живата пъстроцветна руска реч.

„12“ е само началото за системата от тестове по руски език на Рада Чобанова и Енчо Тилев. За двамата автори настоящият сборник е първото им съвместно вдъхновение: за Рада – съавтор на четири учебника по лексика и съставител на два речника, за Енчо – автор на дисертационен труд по морфология на съвременния руски език, на превода от немски език на „Родопските говори на българския език“ на Л. Милетич и на множество научни публикации. Новото начало е за професионалната им съвместност, сътворила настоящото тестово помагало като част от комплексно тестово цяло, насочено към изучаващите руския език извън езикова среда и желаещите да коригират нивото си на владеене: за начинаещите тестовете могат да бъдат стимул за повишаване на знанията, а за напредналите – удовлетворение от постигнатото със стремеж за усъвършенстване.

„12 теста“ е само началото, но правилното начало. Защото, както и накъдето те поведат, натам и ще тръгнеш: тези, които искат да се усъвършенстват – и обучаеми, и обучаващи – могат да бъдат сигурни, че са избрали правилния път.

С „12 теста по руски език“ забравяш, че началото е трудно; то става увлекателно, насърчава те да продължиш, дори да не успяваш веднага.

Тестовите задачи и текстовете за разбиране (четене и слушане с разбиране) предполагат не само проверка, но имат допълнително информативен характер, изпълнени с елементи от културния контекст на съвременния начин на живот в Русия, очаквано съдържащи се в автентичните текстове, каквито са текстовете в помагалото – разностилни, многообразни по жанр, с ярка тематична палитра.

Предвиждам дълго, интересно и многопосочно пътуване за „12 теста по руски език за нива А1 – А2“ на Рада Чобанова и Енчо Тилев, както и за очакваното продължение – сборниците с тестове за нива В1 и В2, които ще помагат на учещите руски език в извънезикова среда да достигат необходимото за съвременното живо общуване свободно владеене.

Большому кораблю – большое плаванье!

Гл. ас. д-р Милена Стойкова

Катедра по руска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“