Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
ФИЛОЛОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ
Катедра по руска филология
ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ в МП „ЕЗИКОВО ОСИГУРЯВАНЕ
И КУЛТУРНИ ДЕЙНОСТИ В ТУРИЗМА“
(уч. 2019 / 2020 г.)
П Р О Г Р А М А
ЗА ПИСМЕН ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ
в МП „Езиково осигуряване и културни дейности в туризма“
(със засилено изучаване на руски език / английски език / немски език / френски език /
испански език / италиански език / китайски език / турски език)“
Област на висше образование: 2. Хуманитарни науки
Професионално направление: 2.1. Филология Професионална квалификация: Експерт по езиково осигуряване и културни дейности в туризма Образователно-квалификационна степен: Магистър |
Държавният изпит в магистърската програма е писмен и продължава 2 часа. Изпитът е във формата на ТЕСТ, общ за всички студенти, семестриално завършили обучението си в програмата (със засилено изучаване на един от предлаганите 8 езика).
Изпитният ТЕСТ включва 5 МОДУЛА, обхващащи основен материал по пет дисциплини от учебния план на програмата: История на българската култура; Културен туризъм; Туроператорска, агентска и транспортна дейност; Хотелиерство и ресторантьорство; Екскурзоводство.
- Всяка от петте дисциплини е представена с дял (ориентировъчно 8) затворени и отворени въпроси. В цялост изпитът съдържа около 40 въпроса, съответстващи общо на 80 точки.
- Присъдените точки се посочват след всеки въпрос, който в зависимост от типа и сложността си е оценен с 1, 2, 3 или 4 точки (около 16 точки за модул).
Актуалният вариант на изпитните модули се подготвя от Държавната изпитна комисия.
В деня на изпита студентите с право на завършване (включени в официалния изпитен протокол) получават ИЗПИТЕН ТЕСТ и РАБОТНА КАРТА, в която нанасят своите отговори. Работната карта е структурирана по блокове въпроси от изпитните модули.
При реалното стартиране на изпита се засича времето за изпълнение на изпитните задания.
Резултатите от изпита съответстват на получените точки и ситуирането им в следната схема:
Схема за оценяване:
80 – 70 т. – Отличен 6 (в тези граници са, съответно, 6.00, 5.75, 5.50)
69 – 55 т. – Много добър 5 (съответно, 5.25, 5.00, 4.75, 4.50)
54 – 40 т. – Добър 4 (4.25, 4.00, 3.75, 3.50)
39 – 30 т. – Среден 3 (3.25, 3.00)
под 29 т. – Слаб
►При установяване на (опит за) преписване изпитът като цяло се смята за компрометиран и работата се анулира.
►При установяване на явно преписани една от друга работи се анулират всички такива.
КОНСПЕКТ
за Държавен изпит в МП „Езиково осигуряване и културни дейности в туризма
(със засилено изучаване на руски език / английски език / немски език / френски език / испански език / италиански език / китайски език / турски език)“ [1]
Модул А. ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА
- Фактори, оказващи въздействие върху формирането и развитието на културата. Периодизация на българската култура.
- Проблеми на генезиса. Първоизточници на българската култура.
- Формиране на етническата идентичност на българската култура. Българската християнска култура.
- Потенциал и постижения на българската култура през Средновековието.
- Българската култура през 15 – 17 век.
- Българската култура през Възраждането 18 – 19 век. Особености на прехода от средновековна към модерна култура. Формиране на възрожденската интелигенция.
- Културата на буржоазното общество в България 1878 – 1944 г. Институционализиране на българската култура в условията на свободното държавно развитие. Балансиране между националната самобитност на българската култура и нейното европеизиране и модернизация.
- Съвременна българска култура. Проблеми, тенденции, насоки на развитие.
Модул Б. КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ
- Основни понятия в туризма. Обект и предмет на културния туризъм. Културни ценности и културно наследство.
- Нормативна уредба касаеща културното наследство.
- Хофстеде и българската култура.
- България като дестинация за културен туризъм. Туристическо райониране – райони, специализации.
- Праисторическо, тракийско, римско, османско, арменско, еврейско и руско културно наследство на Пловдив.
- Европейски столици на културата.
Модул В. ТУРОПЕРАТОРСКА, АГЕНТСКА И ТРАНСПОРТНА ДЕЙНОСТ
- Класификация на туристическите агенции.
- Основни дейности на туристическата агенция.
- Туристически продукт.
- Видове туристически пътувания.
- Туроператорът като субект на туристическия пазар.
- Характеристика на дейността на туроператора.
- Профил на работа на туроператора.
- Анализ на средата на действие на туроператора.
- Разработване на организирано туристическо пътуване с обща цена.
- Определяне на общата цена на организирано туристическо пътуване.
- Функции и задачи на туристическия агент.
Модул Г. ХОТЕЛИЕРСТВО И РЕСТОРАНТЬОРСТВО
- Класификацията на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения.
- Категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения.
- Материално-техническа база на хотелиерството.
- Организация на работа в хотела. Функционален проект на организация на хотел.
- Технология и организация на обслужването в преден офис.
- Технология и организация на резервирането в хотела.
- Обслужване на гостите по време на пребиването им в хотела.
- Материална база на търговската дейност в заведенията за хранене и развлечение.
- Организация на обслужване в заведенията за хранене и развлечения със сервитьори.
- Организация на обслужването в заведенията за хранене и развлечения с храна и напитки.
Модул Д. ЕКСКУРЗОВОДСТВО
- Историческо развитие на екскурзоводската дейност в България.
- Етапи на възникване на екскурзоводството в България.
- Организация на екскурзоводската дейност.
- Видове екскурзии.
- Професионални качества и умения на екскурзовода.
- Функции и задачи на екскурзовода като представител на туроператора.
- Екскурзионна методика. Цели и задачи на екскурзията. Технология за подготовка и провеждане на екскурзия.
- Характеристика на основните видове екскурзоводска дейност.
- Особености на екскурзоводското обслужване при пътуване с различни видове транспортни средства.
ЛИТЕРАТУРА
Модул А. ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА
- Аретов, Н. Българското възраждане и Европа. С., 1995
- Бешевлиев, В. Първобългарите, бит и култура. С., 1981
- Божилов, И. Културата на Средновековна България. С., 1996
- Генчев, Н. Българската култура XV – XIX век. С., 1988
- Генчев, Н. Културни влияния върху българското възраждане. С., 1971
- Даскалов, Р. Между „Изтока” и „Запада”. Български културни дилеми. С.: ЛИК, 1998
- Димитров, Б. Българската християнска цивилизация и българските манастири. Фондация КОМ, 2007
- Дуйчев, И. Проучвания върху средновековната българска история и култура. С., 1981
- Радева, М. Културната политика на българската държава, 1885 – 1908. 2 изд. С., 2002
- Изпратени лекционни материали за подготовка на изпита по „История на българската култура“
Модул Б. КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ
- Вакарелски, Х. Етнография на България. С.: Наука и изкуство, 1974
- Колев, Н. Българска етнография. С.: Наука и изкуство, 1987
- Лекционен курс по “Културен туризъм”, 2019/20, доц. Обрешков.
- Обрешков, И. Национално значими културно-исторически дестинации: Сливнишката позиция. Пловдив: УИ „П. Хилендарски“, 2015. ISBN 978-619-202-105-4
- Обрешков, И. Организация и управление на туристически информационни центрове. Пловдив: УИ „П. Хилендарски“, 2017, ISBN 978-619-202-293-8
- Пеев, П., Обрешков И. Въведение в туризма. Пловдив: УИ „П. Хилендарски“, 2014. ISBN 978-954-423-910-7
- Пеев, П., Обрешков И. Управление на туризма. Пловдив: УИ „П. Хилендарски“, 2015. ISBN 978-619-202-058-3
- Регистър на туристическите фестивали и събития <http://rta.tourism.govern-ment.bg/TFRegister.aspx>
Модул В. ТУРОПЕРАТОРСКА, АГЕНТСКА И ТРАНСПОРТНА ДЕЙНОСТ; Модул Г. ХОТЕЛИЕРСТВО И РЕСТОРАНТЬОРСТВО;
Модул Д. ЕКСКУРЗОВОДСТВО
- Асенова, М., Воденска М. Посредническа дейност в туризма. С.: Изд. на МВБУ, 2006
- Воденска, М. Основи на туризма. С.: Матком, 2005
- x x x – Закон за туризма, изм. и доп. ДВ бр. 17 от 25.02.2020
- x x x – Закон за храните, изм. и доп., бр. 77 от 18.09.2018, в сила от 01.01.2019
- Ильiна, Е. Туроперейтинг: организация деятельности, Финансьi и статистика, М., 2001
- Кръстева-Ибришимова, В. Организация на туристическото обслужване в посредническата и туроператорската дейност. Бургас: ИТ „Ал. Константинов“, 1994
- x x x – Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, повишаване, спиране на действието и прекратяване на категорията, Обн. ДВ. бр. 65 от 25.08.2015
- x x x – Наредба № 1 от 5 януари 2016 г. за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Екскурзовод“, Обн. ДВ. бр. 5 от 19.01.2016, изм. и доп. ДВ. бр. 46 от 11.06.2019
- Рибов М. и др. Ресторантьорство и хотелиерство. С.: Тракия, 2005
- Сомов Г., Иванова Сн. Ресторантьорство. Управление, организация, технология. Пловдив: Академично издателство на УХТ, 2011
- Сомов Г., Шопова Ив. Хотелиерство. Управление, организация, технология. Пловдив: Академично издателсттво на ВУАРР, 2013
- Сомов Г., Шопова Ив., Иванова Сн. Туроператорска, туристическа агентска и транспортна дейност. Управление, организация и технология. Пловдив: Академично издателство на ВУАРР, 2014
- Сомов, Г. и др. Организация на обслужването в обектите за подслон и заведенията за хранене. С.: Туристреклама, 1993
- Сомов, Г. Организация на обслужването в заведенията за хранене. С.: НЦДО, 1997
- Сомов, Г., Илиев Л. Организация и функциониране на кухнята и ресторанта. С.: Торнадо НВ, 2000
- Сомов, Г. Учебни записки по дисциплината „Екскурзоводство“ (изпратен лекционен курс)
- Тодоров Д. Хотелиерство. С.: Матком, 2009
- х х х – Управление и развитие на ресторанта. С.: Софпрес, 2007
- Изпратени лекционни материали за подготовка на изпитите по отделните дисциплини в модулите.
май 2020 г.
[1] Темите от Конспекта са съобразени с учебната програма и хорариума на дисциплините в учебния план.