Наши студенти участваха в театралния фестивал „Словото – сила и необятност“

      Коментарите са изключени за Наши студенти участваха в театралния фестивал „Словото – сила и необятност“

Три дни, от 9 до 11 юни 2023 г., Велинград се превърна в столица на детското театрално изкуство с Втория национален многоезичен фестивал „Словото – сила и необятност“.

На 11 юни кметът на община Велинград д-р Костадин Коев закри фестивала и награди част от лауреатите. Той поздрави всички, като каза: „Искам да поздравя младите дарования за успешното представяне, отдадеността и неуморния труд, както на самите тях, така и на техните ръководители. Пожелавам догодина този престижен фестивал от национален да се превърне в международен“.

Участие във форума взеха 43 театрални трупи от училища и центрове за личностно развитие, които представиха артистичните си възможности на сцената не само на родния български език, а и на руски, английски, френски, немски и испански.

Пловдивският университет и Катедрата по руска филология за първи път участваха във фестивала със свой спектакъл. Той бе подготвен от студентите третокурсници от специалностите „Руска филология“ и „Български език и руски език“, които няколко месеца работиха по сценария (идеята за текста и сюжета на пиесата е на Гергана Димитрова и Ивета Сивкова от „Руска филология“, 3. курс), а сценографията и режисурата на спектакъла са дело на гл. ас. д-р Милена Стойкова.

В залата на НЧ „Отец Паисий – 1893“ бяха наградени отличилите се участници и лауреатите в различните категории. Талантите бяха оценявани от компетентно жури, членове на което са и преподавателите от Катедрата по руска филология гл. ас. д-р Енчо Тилев и гл. ас. д-р Милена Стойкова. Директорът на Иновативното средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – г-жа Ани Василева – поднесе благодарствени грамоти на всички, включили се в осъществяването на този фестивал.

Организатор на фестивала е учителят по руски език в ИСУ „Св. св. Кирил и Методий” г-н Филип Филипов, който има подкрепата на Община Велинград, ИСУ „Св. св. Кирил и Методий”, ПУ „Паисий Хилендарски“. Фестивалът е под патронажа на кмета д-р Коев.

Всички присъстващи на събитието бяха поздравени от впечатляващите момичета от „Денс студио Джой“ с ръководител Руслана Лебанова и Костадин Мирив от ВГ „Караоке“ с ръководител Юлияна Ковачева.